Disciplines

De schietsport kent een zeer grote diversiteit aan disciplines. Deze worden beoefend met verschillende vuur- en luchtdrukwapens, waarvoor afzonderlijke disciplines zijn ingesteld. De vuurwapens variëren van zeer moderne schietsportwapens tot zeer oude voorladers uit vorige eeuwen. Uiteraard is het onmogelijk om met alle disciplines op onze baan te schieten. SSV Filadelfia biedt echter wel een brede keuze aan mogelijkheden, te weten:

• Klein Kaliber Karabijn

Een karabijn is feitelijk een geweer met een (iets) kortere loop en minder instelmogelijkheden. De karabijn kan in drie verschillende houdingen geschoten worden, namelijk staand, knielend en liggend. De vereniging beschikt zowel over enkelschots als semi-automatische karabijnen. In de circulaire Wet Wapens en Munitie is vastgesteld dat beginnende schutters alleen gebruik mogen maken van een enkelschots karabijn en dus niet van semi-automatische varianten.

• Klein Kaliber Geweer

Een geweer is iets langer dan een karabijn en biedt meer instelmogelijkheden. Een klein kaliber geweer kan in drie verschillende houdingen geschoten worden, namelijk vrijstaand, geknield en liggend. In verband met de lengte van onze baan worden deze allen op 12 meter geschoten.

• Klein Kaliber Pistool

De techniek van het pistoolschieten verschilt totaal van die van het geweerschieten, aangezien er met één hand wordt geschoten. Hoewel er binnen het pistoolschieten verschillende disciplines zijn, wordt er bij SSV Filadelfia alleen vrijstaand geschoten op target-kaarten.

• Groot Kaliber Pistool

Het schieten met grootkaliber wapens is toegestaan wanneer een schutter minimaal één jaar volwaardig lid is van een schietsportvereniging. Dit kan bij Filadelfia tot een kaliber van 9mm. Er zijn afspraken met andere verenigingen gemaakt om ook daar grootkaliber te mogen schieten op langere afstanden. Dit geldt alleen voor verlofhouders.

Onze vereniging beschikt over diverse verenigingswapens waar onze leden onbeperkt gebruik van kunnen maken. Voor sommige wapens geldt een restrictie, dat wil zeggen dat ze pas na 18 maanden lidmaatschap gebruikt mogen worden.

SSV Filadelfia beschikt o.a. over de volgende verenigingswapens: